Bilgisayarda Daha Hızlı Yazmak: 12 İpucu

laptopta yazı yazmak

Bilgisayarda yazma hızını artırmanın anahtarı, doğru klavye tekniklerini kullanarak sürekli pratik yapmaktır. Doğru parmak hareketlerinin tekrar edilmesi, tuşlara basmak için kas hafızası (hareket hafızası) geliştirecek ve zamanla yazmak daha kolay ve hızlı hale gelecektir.

Yazma hızını artırmanın çeşitli avantajları vardır. Örneğin, klavye becerilerinizi geliştirerek bilgisayarda daha üretken olacak ve işinizi daha kısa sürede bitirebileceksiniz. Ayrıca, iyi bir yazma hızıyla müşterilerinize, iş arkadaşlarınıza ve arkadaşlarınıza daha hızlı yanıt verebileceksiniz. İyi klavye teknikleri, fiziksel çabayı azaltır ve bilgisayarda yapılan aktivitelerde rahatlığı artırır.

Gördüğümüz gibi, yazma hızını artırmak birçok fayda sağlar. Ancak, bu o kadar kolay değildir ve biraz özveri gerektirir. Bu nedenle, bu süreçte size yardımcı olmak için, yazma hızını artırmak için 12 ipucu içeren bu makaleyi yazdım.

  1. İyi bir yazma tekniği seçin
  2. Klavyeye bakmayın
  3. Doğruluğa odaklanın
  4. Tutarlı olun
  5. Hedefler belirleyin
  6. Mola verin
  7. Doğal yazın
  8. İyi bir duruş sergileyin
  9. İyi bir klavye seçin
  10. Yazarken, bir sonraki kısmı önceden okuyun
  11. Klavye kısayollarını kullanın
  12. Büyük harfler için SHIFT kullanın

1 - İyi bir yazma tekniği seçin

dokunmatik yazma tekniği

Yazma hızınızı artırmak için uygun bir teknik seçmek çok önemlidir. Yazma hızınızı artırma sürecinin tamamı hareket hafızasına (kas hafızası) dayanır ve yazma şekliniz, ulaşabileceğiniz hızı ve pratik yapmanız gereken süreyi doğrudan etkiler.

Sadece işaret parmaklarını kullanan bir teknik (hunting and pecking), örneğin, çok yavaştır. Ne kadar çok pratik yaparsanız yapın, bu teknikle çok yüksek hızlara ulaşamazsınız. Bunun nedeni, bu teknikle ellerinizin ve parmaklarınızın klavyede çok fazla hareket etmesi gerektiğidir, çünkü birçok tuş işaret parmaklarınızdan uzaktadır. Ayrıca, aynı parmak birçok farklı tuşa basmak zorunda kalır, bu da yazma sürecini daha da yavaşlatır.

hunt and peck yazma

En çok tavsiye edilen teknik dokunmatik yazma (Home Row tekniği) yöntemidir. Bu yöntemde 10 parmak kullanılır ve bu, önceki paragrafta bahsedilen tekniğin tam tersidir. Dokunmatik yazma yönteminde elleri hareket ettirmek gerekmez ve parmak hareketleri çok daha azdır. Bunun nedeni, parmakların kat etmesi gereken mesafenin çok daha küçük olmasıdır, çünkü basmaları gereken tuşlara çok yakındırlar.

dokunmatik yazma tekniği pozisyonu

Ayrıca, her parmak çok daha az sayıda tuştan sorumludur. Bu, birçok kelimeyi neredeyse anında yazabilmenizi sağlar, çünkü her parmağı aynı anda bu kelimelerin harflerine yerleştirebilirsiniz. Tüm bunlar, bu tekniği (dokunmatik yazma / Home Row tekniği) kullanarak yazmayı çok daha hızlı, verimli ve daha az yorucu hale getirir.

Yeni bir teknik benimsediğinizde, yazma hızınızın başlangıçta çok düşme eğiliminde olduğunu unutmayın. Bu normaldir, çünkü yeni tekniğin pozisyonlarına ve hareketlerine alışık değilsiniz. Ancak, doğru, tutarlı ve doğru bir şekilde pratik yaptıkça, yazma hızınız giderek artacaktır. Yakında 60 WPM, 80 WPM veya hatta 100 WPM'nin üzerinde hızlarda yazabileceksiniz. Bazı insanlar bu aynı teknikle 150 WPM'nin üzerinde hızlara ulaşabilir.

Bununla birlikte, diğer teknikleri kullanarak da çok yüksek yazma hızlarına ulaşabilen insanlar vardır. Örneğin, 6 parmakla (her elde 3 parmak, baş parmaklar hariç) yazan ve 150 WPM'nin üzerinde hızlara ulaşan insanlar bulmak mümkündür.

Diğer teknikleri kullanarak iyi yazma hızlarına (60 WPM'nin üzerinde) ulaşan ve kullandığınız tekniğin iyi olduğunu düşünen biriyseniz, dokunmatik yazma tekniğine (Home Row tekniği) geçmek o kadar avantajlı olmayabilir. Bu durumda, yine de aşağıdaki ipuçlarını okumaya devam edin. Tekniğinizi geliştirmenize ve daha da hızlı yazmanıza yardımcı olabilirler.

2 - Klavyeye Bakmayın

Yazarken klavyeye bakmayın. Parmaklarınızı konumlandırmak için “F” ve “J” tuşlarındaki çıkıntıları kullanın ve ekrana bakarak yazın.

f ve j tuşlarındaki çıkıntılar

Yazarken klavyeye baktığımızda, görsel olarak tuşları ararken çok zaman kaybederiz. Ayrıca, sürekli olarak bakışımızı klavye ve bilgisayar ekranı arasında değiştirdiğimizde de zaman kaybederiz. Ekrana bakarak yazdığımızda ise yazım hatalarını hızlı bir şekilde tespit etmek ve düzeltmek çok daha kolaydır.

Eğer hala klavyeye bakmadan nasıl yazılacağını bilmiyorsanız, dokunmatik yazma tekniğini (Home Row tekniği) öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bu teknik, kas hafızasına (hareket hafızası) dayanır ve bu teknikte klavyeye bakmanıza gerek yoktur.

3 - Doğruluğa odaklanın

oklar hedefi doğru bir şekilde vuruyor

İyi bir doğruluğa sahip olmak, yani her şeyi (veya neredeyse her şeyi) doğru yazmak, yazma becerilerinizi geliştirmenin en önemli yollarından biridir. Bunun nedeni, beynimizin tekrar yoluyla öğrenmesidir ve doğru yazma hareketlerinin tekrarı ne kadar fazla olursa, bu hareketler o kadar hızlı öğrenilir ve daha hızlı gerçekleştirilir.

Ayrıca, yazım hataları düzeltmek için zaman kaybetmemize neden olur ve bu, kaçınmak istediğimiz bir şeydir. Bu yüzden, çok fazla hata yaptığınızı fark ettiğinizde, yazma hızınızı biraz düşürün ve her şeyi doğru yazmaya çalışın. Bu, hızlı yazıp birçok hata yapmaktan daha hızlı bir sonuç verecektir.

Bu nedenle, yazma pratiği yaparken odak noktanız hızdan çok doğruluk olmalıdır. Her zaman %96'nın üzerinde bir doğruluğu korumaya çalışmalısınız ve hız, pratikle doğal olarak gelecektir.

4 - Tutarlı Olun

el yapımı takvim

Tutarlı olmak, bir hedefe ulaşmak için günler boyunca devam eden aktiviteleri sürdürmektir. Bu anlamda, hızlı yazma becerisini geliştirmek sürekli pratik gerektirir, çünkü bu beceri bir gecede kazanılamaz.

Bu yüzden her gün biraz zaman ayırarak yazma pratiği yapın. Unutmayın ki, her gün birkaç dakika pratik yapmak, bir günde saatlerce pratik yapıp haftalarca tekrar yapmamaktan daha iyidir.

Hızlı yazmak bir beceridir ve herhangi bir beceriyi geliştirmek için anahtar tutarlılık ve özveridir.

5 - Hedefler Belirleyin

hedefe doğru merdiven çıkmak

Bir hedef, kısa sürede ulaşılabilecek basit ve iyi tanımlanmış bir sonuçtur ve daha büyük bir amacın parçasıdır. Hedefler belirlemek, herhangi bir projede motivasyon sağlar ve bir amaca ulaşma yolunda yön duygusu verir.

Örneğin, mevcut yazma hızınız 40 WPM (dakikada kelime) ise, 50 WPM hızına ulaşmayı hedefleyebilirsiniz. Ardından, bu hedefe ulaştığınızda, 60 WPM hızına ulaşmayı hedefleyen bir başka hedef oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, giderek daha büyük hedefler belirleyebilir ve nihai hedefinize, örneğin 100 WPM hızına ulaşmaya daha da yaklaşabilirsiniz.

Hedeflerinizin bir son tarihi olması, gerçekçi olması ve kısa sürede ulaşılabilir olması önemlidir. Bu şekilde, her hedefe ulaştığınızda motive olursunuz ve çabalarınızın sizi nihai hedefinize daha da yaklaştıran sonuçlar verdiğini görürsünüz.

6 - Mola verin

ofiste dinlenmek

Uzun süre ara vermeden yazmak zihinsel ve fiziksel yorgunluğa yol açar. Bu şekilde hatalar artar ve daha yavaş yazmaya başlarız. Bunun olmasını önlemek için, her yazma seansı sırasında birkaç dakikalık kısa molalar vermek önemlidir. Bu şekilde, yorgunluğu azaltmanın yanı sıra, verimliliğimizi de artırırız. Ayrıca, molalar verdiğimizde, çok daha uzun süre yazabiliriz.

Bu yüzden, yazarken her 20 veya 30 dakikada bir veya klavyedeki tuşlarla çok fazla takıldığınızı, çok yorgun hissettiğinizi veya çok fazla sinirlendiğinizi hissettiğinizde her zaman mola verin. Bir ara verin, nefes alın, dinlenin ve yazmaya devam etmeye hazır olduğunuzda devam edin.

7 - Doğal Yazın

klavyede kedi patisi

Yazarken, tuşlara çok fazla baskı uygulamamaya çalışın. Her tuşa doğal bir şekilde, sağlam ve kesin hareketlerle basın. Ayrıca, yazarken ellerinizi germemeye çalışın. Bu, fiziksel gerginliği ve yorgunluğu azaltır, yazarken rahatlığı ve performansı artırır.

8 - İyi Bir Duruş Sergileyin

sandalyede doğru oturma pozisyonu

İyi bir duruş, yazarken iyi bir performans için çok önemlidir. Bunun nedeni, vücudumuzun her hareketinin rahatlığını ve doğallığını doğrudan etkilemesidir. Ayrıca, bilgisayarı uzun süre uygun bir duruş olmadan kullanmak daha fazla fiziksel gerginlik yaratır ve hatta sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle, yazarken:

İyi bir duruş sergilemenin yanı sıra, yazarken performansınızı artırmak ve sağlık sorunlarını önlemek için ara vermek ve esneme ve ısınma egzersizleri (iş yeri jimnastiği) yapmak da önemlidir.

9 - İyi bir klavye seçin

mekanik klavye

Yüksek yazma hızlarına ulaşmak için iyi bir klavye seçmek çok önemlidir. Kaliteli klavyeler rahat, hızlı ve yumuşak ve sabit tuşlara sahiptir. Bu, çok daha hızlı ve uzun süre yazmanıza olanak tanır.

Öte yandan, kalitesiz klavyeler tuşlara basmak için daha fazla çaba gerektirebilir veya hatalara neden olan ve yazma hızınızı düşüren dengesiz tuşlara sahip olabilir.

İyi klavyeler, her tuşun aktivasyonunu dokunarak kolayca algılayabileceğiniz iyi bir dokunsal geri bildirime sahiptir. Örneğin, mekanik klavyelerde her tuşa bastığınızda bir tıklama hissedebilir ve her birinin çıkardığı sesi duyabilirsiniz. Bu, tuşlara tamamen basmadığınızda meydana gelen yazım hatalarını neredeyse tamamen ortadan kaldırır.

Bir klavyede dikkate alınması gereken bir diğer faktör, aynı anda kaç tuşun etkinleştirilebileceğidir (N-Key Rollover veya NKRO). Örneğin, ucuz klavyeler genellikle yalnızca 2 tuşun (2KRO) aynı anda etkinleştirilmesini destekler, Ctrl, Alt veya Shift gibi değiştirici tuşlar hariç.

Öte yandan, mekanik klavyeler aynı anda 6 veya daha fazla tuşa basılmasını destekler. Bu özellik, en hızlı daktilocuların bir önceki tuşu bırakmadan önce bir sonraki tuşa basma eğiliminde olduğu "rollover" tekniğini kullanmak için gereklidir.

Klavyenizde aynı anda kaç tuşa basabileceğinizi öğrenmek için internette "anti-ghosting testi" araması yapın ve çıkan sitelerde klavyenizi test edin. İsterseniz, klavyenizi test etmek için bu Microsoft aracını kullanabilirsiniz. Bazı klavyeler aynı anda basılan belirli 6 tuş grubunu tanıyabilir, ancak bazı 3 tuş grubunu tanımayabilir, bu nedenle çeşitli tuş kombinasyonlarıyla test yapın.

Birçok farklı özellik ve seçilebilecek çeşitli klavye türleri (membran, mekanik, yarı mekanik vb.) ile, seçtiğiniz klavyenin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını görmek için her şeyi denemek önemlidir. Yumuşak, kullanımı kolay ve sabit tuşlara sahip, iyi bir dokunsal geri bildirim ve iyi bir yanıt süresi olan, tuşların sıkışmadığı, en az 5 tuşun aynı anda etkinleştirilmesini destekleyen ve yazarken rahat hissettiğiniz bir klavye seçmeye çalışın.

10 - Yazarken, bir sonraki kısmı önceden okuyun

önceden oku

Yazarken, bir sonraki kelimenin ne olacağını her zaman bilmelisiniz. Bunu yapmak için, 1 veya 2 kelimeyi önceden okumaya çalışın.

Bu şekilde, sürekli olarak yazabilirsiniz, çünkü yazmanız gereken mevcut kelimeyi okumak için durmanıza gerek kalmaz.

11 - Klavye kısayollarını kullanın

ctrl backspace türkçe klavye

Düzeltmeleri daha hızlı yapmak için bazı klavye kısayollarını kullanabilirsiniz. Örneğin, CTRL + BACKSPACE, imlecin arkasındaki kelimeyi siler. CTRL + Delete ise imlecin önündeki kelimeyi siler.

Ayrıca, imleci mevcut kelimenin sonuna veya başına taşımak için CTRL + Sağ ok veya CTRL + Sol ok tuşlarını kullanabilirsiniz.

Bu kısayollarla yazım hatalarını düzeltmek, geri al tuşuna birkaç kez basmaktan çok daha iyi ve hızlıdır.

12 - Büyük harfler için SHIFT kullanın

Sol elinizle yazdığınız harfleri büyük yapmak için sağ SHIFT tuşuna basın (örneğin, "A", "S", "D"). Sağ elinizle yazdığınız harfleri büyük yapmak için (örneğin, "J", "K", "L") sol SHIFT tuşuna basın.

sol shift ve sağ shift

Bu yöntem, büyük harf yazarken daha hızlı olmanızı sağlar çünkü bir harfi büyük yapmak için sadece bir tuşa basmanız yeterlidir (SHIFT tuşunu basılı tutarak ve bir harfe basarak). CAPS LOCK kullanırken, büyük harfleri etkinleştirmek ve devre dışı bırakmak için aynı tuşa iki kez basmamız gerekir.

Bu büyük harf yazma yöntemine alışmanız biraz zaman alabilir, ancak buna değer.

O zaman CAPS LOCK tuşunu kullanmayı bırakmalı mıyım? Hayır! Bu tuş, birden fazla büyük harf yazmanız gereken durumlarda (örneğin, tam kelimeler veya cümleler) hala daha hızlıdır.

caps lock tuşu

Bu ipuçlarını deneyebilir ve yazma becerilerinizi geliştirmek için bu yazma testini yapabilirsiniz. Farklı pratik seçenekleri sunar: metin (ilginç bilgilendirici metinler), kelimeler (Türkçedeki en yaygın kelimeler) ve özel (kendi metninizi sağlarsınız). Tüm bu seçenekler zamanlayıcı ile veya zamanlayıcı olmadan pratik yapılabilir. Mevcut zaman seçenekleri arasında 15 saniye, 30 saniye, 1 dakika, 2 dakika, 3 dakika, 5 dakika, 10 dakika ve 15 dakika bulunur.

Yazma hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sıkça sorulan sorular sayfamıza göz atmanızı öneririm. Yazma ile ilgili en yaygın soruların cevaplarını içerir.